kašika prevod, Srpsko - Francuski rečnik i prevodilac teksta

Prevod reči: kašika

Smer prevoda: srpski > francuski

kašika [ ženski rod ]

Prve kašike nastale su prema nekim istorijskim podacima, još u doba paleolita. Drevni ostaci ukazuju da su ih ljudi pravili od drveta i školjki i da su ih već tada koristili da bi jeli sa njima. Stari Grci i Rimljani nazivali su kašiku sličnim rečima koje su označavale puževu kućicu, obrađenu tako da je korišćena kao kašika.
Na najstarijem kontinentu u prvim stotinama godina ove ere pravljene su kašike od metala - zlata, srebra i bronze, ali i od slonovače, životinjskih kostiju, rogova, porcelana, pa čak i kristala.
U prvom veku ove ere Rimljani su izmislili dva tipa kašika. Prvi je korišćen za supu i tečnu hranu i kašike ovog tipa bile su na dnu ovalne dok je držač bio dekorativno dizajniran. Drugi tip kašike imao je okruglo telo namenjeno za jedenje jaja i riblje ikre, kao i kratku dršku. Prve engleske kašike bile su kombinacija odva dva tipa rimskih kašika.
Vremenom je izrada kašika usavršena, a sredinom 1veka u Evropi su pravljene kašike od tankog čelika i drugih metala, i one su bile različitih veličina, u zavisnosti od jela za koje su korišćene.

casse [ ženski rod ]
Generiši izgovor

cuiller [ ženski rod ]
Generiši izgovor

Ustensile de table dont on se sert ordinairement pour manger le potage et d'autres aliments liquides.

cuillère [ ženski rod ]
Generiši izgovor

Voir Cuillère.

Moji prevodi