bosiljak prevod, Srpsko - Engleski rečnik i prevodilac teksta

Prevod reči: bosiljak

Smer prevoda: srpski > engleski

bosiljak [ muški rod {botanika} ]

Jednogodišnja biljka koja se gaji iz semena ili kupuje kao rasad. Seje se kad prođu prvi mrazevi. Traži rastresitu zemlju, bogatu hranljivim materijama, izdašno zalivanje, ali ne preko listova. Ima specifičan ukus i aromu. Dobar je dodatak za pac, ribu, meso, kobasice, pečurke, supu i povrće, za omet i jela od paradajza. Listovi sušenjem gube ukus, pa se preporučuje konzerviranje svežih listova potapanjem u maslinovo ulje. Dobar je i kao aromat za vinsko sirće.
Grčki naziv za ovu biljku je basilion (carski, kraljevski), a izveden je od basileus, što znači vladar ili kralj. Bosiljak je devojačko cveće, jer ga devojke sa posebnom ljubavlju seju, polivaju i okopavaju, a sa metliocom od bosioka sređuju kuću.

basil [ imenica {botanika} ]
Generiši izgovor

(Homonym: basal).
Any of several Old World tropical aromatic annual or perennial herbs of the genus Ocimum.
Leaves or the common basil; used fresh or dried; SYN. sweet basil.
Or sweet basil; Plant Ocimum basilicum of the mint family Labiatae. A native of the tropics, it is cultivated in Europe as a culinary herb.

wild basil [ imenica {botanika} ]
Generiši izgovor

Aromatic herb having heads of small pink or whitish flowers; widely distributed in United States, Europe and Asia; SYN. cushion calamint, Clinopodium vulgare, Satureja vulgaris.Moji prevodi