žirafa prevod, Srpsko - Engleski rečnik i prevodilac teksta

Prevod reči: žirafa

Smer prevoda: srpski > engleski

žirafa [ ženski rod {životinja} ]

U Africi, u savanama južno od pustinje Sahare živi žirafa - najveći preživar i najviši sisar na svetu. Mužjaci mogu biti visoki do 5.5 metara, a teški od jedne do dve tone. Ženke su pola metra niže i mogu dostići težinu od 7do 1.2kilograma. I mužjaci i ženke na glavi imaju male rogove prekrivene kožom. Najizrazitija karakteristika ovih životinja je izuzetno dug vrat, čija dužina ponekad prelazi i dva metra.
Dlaka ovih životinja je kratka, brao boje, ispresecane svetlijim delovima, tako da izgleda kao da je prepuna mrlja i zakrpa. Ne postoji nijedna žirafa sa istim šarama - one se razlikuju kao otisci prstiju.
Žirafe se hrane lišćem, a zahvaljujući svojoj visini i jeziku dugom čak cm, nalaze se u povlašćenom položaju, pošto mogu da dohvate hranu koja je dva metra iznad domašaja svih drugih biljojeda (osim slonova). Da bi zadovoljile svoje dnevne potrebe, žirafe pojedu i do 1kilograma lišća dnevno. Svakog dana provedu po dvanaest sati jedući, a noću preživaju. Vodu piju na dva do dri dana. U vreme suše skupljaju se u blizini pojila, a koriste i vodu iz sočnog lišća zimzelenih biljaka.
Ove životinje žive u manjim krdima, bez vođe. Retko se zbijaju jedne uz druge, samo kada su u opasnosti ili kada jedu sa istog drveta. U krdima žive pripadnici istog pola, mužjaci i ženke sastaju se samo u vreme parenja, a tokom godine su razdvojeni.
Sezona parenja nastupa u vreme kiša. Ženke dostižu polnu zrelost u četvrtoj godini, dok mužjaci za njihovu naklonost počinju da se nadmeću tek kao sedmogodišnjaci. U vreme parenja borbe između mužjaka obično nema, pošto se poštuje hijerarhija - oni svoju poziciju u krdu stiču u borbama koje se dovijaju tokom cele godine.
Posle meseci ženka donosi na svet slabašno mladunče. Ono odmah staje na noge, ali prve dve nedelje života provodi uglavnom ležeći. Majka ga doji godinu dana, a mladunče ostaje uz nju do dve godine. Ženke za odbranu mladih nikada ne koriste rogove. Lav koji se usudi da ih napadne rizikuje da postane žrtva udaraca njihovih dugih i jakin nogu.
Uprkos majčinoj zaštiti, više od polovine mladunaca strada kao plen lavova i hijena. Žirafe koje prežive detinjstvo verovatno će doživeti i starost, pošto zbog svoje veličine nemaju prirodnog neprijatelja.
Poznata dugovrata afrička životinja; mod. vrsta ženske frizure; muz. vrsta pijana, tzv. kavir-harfa; fig. motka, visoka i suva žena, visok i suv muškarac.

camelopard [ imenica {N/A} ]
Generiši izgovor

giraffe [ imenica {životinja} ]
Generiši izgovor

ETYM French girafe, Spanish girafa, from Arabic zurâfa, zarâfa.
Tallest living quadruped; having a spotted coat and small horns and very long neck and legs; of savannahs of tropical Africa; SYN. camelopard, Giraffa camelopardalis.
World’s tallest mammal, Giraffa camelopardalis, belonging to the ruminant family Giraffidae. It stands over 5.5 m/ft tall, the neck accounting for nearly half this amount. The giraffe has two to four small, skin-covered, hornlike structures on its head and a long, tufted tail. The skin has a mottled appearance and is reddish brown and cream. Giraffes are found only in Africa, south of the Sahara Desert.
Both members of the Giraffidae, the giraffe and the okapi, are able to use their extremely long tongues for cleaning their eyes and ears.Moji prevodi