sea snake | englesko - srpski prevod

sea snake

imenicaživotinja

Any of numerous venomous aquatic viviparous snakes having a fin-like tail; of warm littoral seas; feed on fish which they immobilize with quick-acting venom.

1. morska zmija

ženski rodživotinja

Stariji pomorci znali su često da pričaju o čudesnoj i ogromnoj morskoj zmiji koja se pojavljivala čas ovamo čas onamo, predstavljajući za brodove pravo čudo. Ali ova neman je plod njihove mašte. U moru žive zmije kojih ima oko 20 vrsta, a lako se razlikuju od kopnenih po bočno spljoštenom repu. To su morske zmije dugačke obično jedan metar, retko dva ili više. One su otrovne, čak mnogo otrovnije od kopnenih.
Najviše ih ima oko Siama i Malabara, gde ribari u samo jednom potezu mreže mogu izvući do stotinak otrovnih zmija. Ovi gmizavci borave naročito u obalnim područjima Indijskog okeana, a između Australije i Formoze ima ih manje. Višaju se i u vodama Japana i Srednje Amerike. Često imaju običaj da nepomično počivaju na morskoj površini i to ne samo kad je more mirno nego i kad je uzburkano. Tada talasi i vetar neke od njih odnese i daleko na sever, čak do Vladivostoka. To se događa samo leti kada duvaju monsuni koji potiskuju morske zmije iz južnih delova Tihog okeana ka severu.

Da li ste možda tražili neku od sledećih reči?

sizing

Naši partneri

Škole stranih jezika | Sudski tumači/prevodioci