basil prevod, Englesko - Srpski rečnik i prevodilac teksta

Prevod reči: basil

Smer prevoda: engleski > srpski

basil [ imenica {botanika} ]
Generiši izgovor

(Homonym: basal).
Any of several Old World tropical aromatic annual or perennial herbs of the genus Ocimum.
Leaves or the common basil; used fresh or dried; SYN. sweet basil.
Or sweet basil; Plant Ocimum basilicum of the mint family Labiatae. A native of the tropics, it is cultivated in Europe as a culinary herb.

majčina dušica [ ženski rod {botanika} ]

[Thymus serpyllum] Višegodišnja biljka koja je u srednjem veku bila simbol snage i hrabrosti. Raste u obliku malog zimzelenog žbuna. Leti ima nežne ružičaste ili ljubičaste cvetove. Traži sunčano stanište i relativno siromašno tlo. Može da se seje direktno u tlo ili se razmnožava deljenjem bokora. Ide uz divljač, i druga mesa, krompir i razna variva, Treba je kuvati zajedno sa jelom, jer tada dolazi do izražaja njena prava aroma.

okov [ muški rod ]

Metalno ojačanje.
Metalna oprema za vrata i prozore.

štavljena ovčija koža [ ženski rod ]

bosiljak [ muški rod {botanika} ]

Jednogodišnja biljka koja se gaji iz semena ili kupuje kao rasad. Seje se kad prođu prvi mrazevi. Traži rastresitu zemlju, bogatu hranljivim materijama, izdašno zalivanje, ali ne preko listova. Ima specifičan ukus i aromu. Dobar je dodatak za pac, ribu, meso, kobasice, pečurke, supu i povrće, za omet i jela od paradajza. Listovi sušenjem gube ukus, pa se preporučuje konzerviranje svežih listova potapanjem u maslinovo ulje. Dobar je i kao aromat za vinsko sirće.
Grčki naziv za ovu biljku je basilion (carski, kraljevski), a izveden je od basileus, što znači vladar ili kralj. Bosiljak je devojačko cveće, jer ga devojke sa posebnom ljubavlju seju, polivaju i okopavaju, a sa metliocom od bosioka sređuju kuću.Moji prevodi