Scila prevod, Srpsko - Engleski rečnik i prevodilac teksta

Prevod reči: Scila

Smer prevoda: srpski > engleski

Scila [ ženski rod {mitologija} ]

Visoka i opasna stena u Siciliskom Moreuzu, kod Mesine, prema vrtlogu Haribdi; u grčkoj mitologiji pretstavljena kao žensko čudovište koje proždire mornare koji tuda prolaze.
Scila je bila jedna od nimfi, U nju se zaljubio Glauko, jedan od morskih bogova. Glauko je zatražio pomoć od čarobnice Kirke, poznate po umešnosti u travama i čarolijama, kojima je trebalo da mu pomogne da je osvoji. Međutim, Kirka se zaljubila u Glauka na prvi pogled, ali nije mogla svojim čarolijama da uništi njegovu ljubav prema Scili. Iz osvete, svojoj suparnici izlila je sok od otrovnih trava u česmu u kojoj se nimfa kupala. Tad se Scila pretvorila u čudovište. Izraslo joj je dvanaest nogu, imala je šest glava, u svakoj po tri reda zuba. Užasnuta svojim izgledom, bacila se u tesnac između Italije i Sicilije, gde su je bogovi pretvorili u stenu. Mornari pričaju da se za vreme oluje čuje grozno urlanje valova koji zapljuskuju neravne pukotine te stene. Legendu spominju i Homer i Pauzanije.

Scylla [ ženski rod {mitologija} ]
Generiši izgovor

(Greek mythology) A sea nymph transformed into a sea monster who lived on one side of a narrow strait; drowned and devoured sailors who tried to escape Charybdis (a whirlpool) on the other side of the strait.
A nymph changed into a monster in Greek mythology who terrorizes mariners in the Strait of Messina

Moji prevodi