gosier prevod, Francusko - Srpski rečnik i prevodilac teksta

Prevod reči: gosier

Smer prevoda: francuski > srpski

gosier [ muški rod {anatomija} ]
Generiši izgovor

Gorge.

glas [ muški rod ]

grkljan [ muški rod {anatomija} ]

Prošireni i početni deo donjih disajnih puteva, koji služi istovremeno i kao organ za stvaranje glasa (fonaciju). Nalazi se u prednjem delu vrata i lako se uoči i napipa ispod kože. Iza grkljana je donji deo ždrela. Ispod donjed dela grkljana počinje dušnik. Štitna žlezda obuhvata grkljan i početni deo dušnika. Grkljan je čvrst, jer se sastoji od hrskavica koje su međusobno spojene. Iznutra zidovi su obloženi sluznicom koja na bočnim zidovima gradi ukupno četiri nabora nazvana glasnim žicama. Donji par nabora predstavlja prave glasne žice.

grlo [ imenica {anatomija} ]

Deo probavnog trakta.

dušnik [ muški rod {anatomija} ]

Cevast organ, dužine oko cm, spada u organe za disanje. Služi za provođenje vazduha u pluća i obrnuto i smatra se donjim disajnim putem. Počinje u vratu od grkljana, zatim se spušta u srednji deo grudne duplje gde se račva u dve grane, u desnu i legu lavnu dušnicu. Leva dušnica je duža, tanja i više vodoravna. Zbog tog strana tela i bakterije lakše dospevaju u desnu dušnicu. Dušnik u dušnice sastoje se izv većeg boja hrskavica lučnog oblika, koje su međusobno spojene u cevi sa ravnim zadnjim zidom. Iznutra zivove dušnika i dušnica oblaže sluznica.

ždrelo [ imenica {anatomija} ]

Šupalj organ u obliku oluka, dužine oko cm, a nalazi se na raskrsnici puta za varenje i puteva za disanje. Put za varenje vodi iz usne duplje kroz ždrelo u jednjak, a put za disanje vodi iz nosne duplje kroz ždrelo u grkljan i dalje u dušnik.

čeljust [ ženski rod ]Moji prevodi