phallus | englesko - srpski prevod

phallus

imenicagramatika

ETYM Latin, a phallus, Greek.
(rregular plural: phalluses, or: phalli).
1. The emblem of the generative power in nature, carried in procession in the Bacchic orgies, or worshiped in various ways.
2. The penis, or the embryonic or primitive organ from which it may be derived.
Representation of penis, symbol of generative power, as object of worship.
Model of the male sexual organ, used as a fertility symbol in ancient Greece, Rome, Anatolia, India, and many other parts of the world. In Hinduism it is called the lingam, and is used as the chief symbolical representation of the deity Shiva.

1. falus

muški rod

Muški spolni ud;naročito: muški spolni ud napravljen od crvene kože koji su kao simbol stvaralčke sile prirode nosili o bahovskim svečanim ophodima ("služba falusu" igrala je u prirodnim religijama Istoka veliku ulogu).

2. penis

muški rodanatomija

Muški spolni organ, neparan organ, valjkastog oblika i služi za kopulaciju, pri čemu izbacuje spermu u usminu. Kroz ud prolazi muška mokraćna cev, gde se i završava jednim proširenjem u prednjem delu uda. Oko mokraćne cevi u udu nalaze se šupljikave tvorevine. Kad se one napune krvlju, ud postane čvrst i u tom stanju može da obavi kopulaciju i izbaci spermu (ejakulacija). Spolja ud je obložen kožom koja je na vrhu uda dvostruka i može da se pomera. Ovaj deo kože, nazvan udna navlaka, može da trajno steže vrh uda i pričinjava smetnje, jer ne može da se pomera. Ova nepravilnost naziva se fimoza i mora da se operiše. (lat.)

Naši partneri

Škole stranih jezika | Sudski tumači/prevodioci