parable | englesko - srpski prevod

parable

imenica
/ perəbl̩ /

Definicija:

ETYM French parabole, Latin parabola, from Greek, a placing beside or together, a comparing, comparison, a parable, from Greek, to throw beside, compare; para beside + bolein to throw; cf. Skr. gal to drop. Related to Emblem, Gland, Palaver, Parabola, Parley, Parabole, Symbol.
(New Testament) Any of the stories told by Jesus to convey his religious message.

Sinonimi:

allegory · apologue · fable

Prevedi parable na:

francuski · nemački

alegorija

ženski rod

Definicija:

Govor u kome se pojmovi i misli iskazuju drukčije, a ne rečima koje ih direktno izražavaju, slikovit govor, slikovito objašnjenje pojma ili misli.
Slikovit način izražavanja u književnosti, tj. izražavanje koje ima drukčiji smisao od onog koje se neposredno daje; alegorija se obično upotrebljava u basnama (npr. govori se o lukavstvu lisice, a misli se na lukavog čoveka, ili prikazuje se naivnost jagnjeta, a misli se na naivna čoveka).


parabola

ženski rod

Definicija:

Poučna priča u poređenjima, tj. priča u kojoj sve što se priča treba uzimati u prenesenom značenju, npr. Hristove priče o sejaču i semenu, o bludnom sinu, o vinogradarima i dr.; geeom. kriva linija drugog stepena, kupin presek čija je svaka tačka podjednako udaljena od dane tačke, fokusa, i dane prave, direktrise. (grč.)


Da li ste možda tražili neku od sledećih reči?

parabola | parboil | prabble | pribble

Reč dana

Parthia

imenica, geografija

gvaranin

muški rod, hemija

Raxalpe

imenica, geografija

aďkido

muški rod, sport

31.01.2023.