jellyfish | englesko - srpski prevod

jellyfish

imenicaživotinja

Sinonimi: medusa | medusan

Marine invertebrate of the phylum Cnidaria (coelenterates) with an umbrella-shaped body composed of a semitransparent gelatinous substance, with a fringe of stinging tentacles. Most adult jellyfishes move freely, but during parts of their life cycle many are polyplike and attached. They feed on small animals that are paralyzed by stinging cells in the jellyfishes' tentacles.
Any of numerous usually marine and free-swimming coelenterates that constitute the sexually reproductive forms of hydrozoans and scyphozoans; SYN. medusa, medusan.

1. meduza

ženski rodživotinja

Morski klobuk, meduze već 650 miliona godina nastanjuju sve okeane i mora na Zemlji. Pripadaju klasi (Scyphozoa), dele se u pet redova i preka 200 vrsta, a latinski naziv (Phylum cnidare) koji dolazi od grčke reči knide (što znači kopriva) potpuno je opravdan jer meduze na pipcima, a neke i na drugim delovima tela imaju na hiljade ćelija sa supstancom koja pri dodiru žari. Najveći broj je potpuno bezopasan za čoveka.
Ova neobična bića mogu biti velika tek nekoliko milimetara, ali i pravi džinovi prečnika preko tri metra i pipaka dugih i do 60 metara, kao što je slučaj sa meduzom (Cyanea arctica). Meduѕe nemaju srce i mozak, prepoznaju samo svetlost i mrak, preko određenih ćelija osećaju dodir i ukus, a pokreću se kontrakcijom mišića. Često ke kroz prozirno telo vide četiri želudačne kese i reproduktivni organi, a sa spoljne strane su dugi resasti usni režnjevi kojima hvata plen i usmerava ga ka ustima.
Meduze se razmnožavaju u dve faze, iz jaja (iz jednog može da se rodi na stotine meduza) i spermatozoida oslobođenih u vodi. Stvaraju se prvo larve - planule, koje se transformišu u malog polipa od koga nastaje meduza.

Naši partneri

Škole stranih jezika | Sudski tumači/prevodioci