ice bear | englesko - srpski prevod

ice bear

imenicaživotinja

Sinonimi: polar bear | Ursus Maritimus | Thalarctos maritimus

White bear of arctic regions; SYN. polar bear, Ursus Maritimus, Thalarctos maritimus.

1. beli medved

muški rodživotinja

Polarni medved živi na Severnom polu, na obali mora pa čak i na ledenim santama. Hladan, vetrovit i ledom okovan arktički predeo pravi je raj za njega. On je najveći četvoronožni mesožder na svetu. Dvostruko je veći od tigra. Mužjaci, koji su krupniji od ženki, mogu da dostignu dužinu od 700 kilograma. Imaju malu glavi u jake vilice. NJuška i jezik su im crne boje, isto kao i koža. Rep im je kratak i pljosnat.
Prednje šape su im široke, a prsti delimično povezani plovnom kožicom kako bi lakše plivali. Celo telo im je prekriveno krznom, čak i tabani. Zbog toga ne mogu da se okliznu na ledu. Belina im omogućava da budu gotovo neprimetni na snežnom prostranstvu.
Zimski uslovi života zahtevaju dobru zaštitu od hladnoće: polarni medvedi imaju deset centimetara debeo sloj sala da ih greje. Toliko dobro čuvaju telesnu toplotu da kamere osetljive na toplotu ne mogu da opaze medveda koji spava na ledu.
Beli medved je neustrašiva grabljivica. Jede sve - od foka do velikih riba. Takođe čisti prirodu od mrtvih kitova i morževa. Druge životinje, kao što je polarna lisica, hrane se isključivo onim što ostane iza medveda.

2. polarni medved

muški rodživotinja

Beli medved.

3. severni medved

muški rodživotinja

Polarni medved, beli medved.

Naši partneri

Škole stranih jezika | Sudski tumači/prevodioci