gum prevod, englesko - srpski rečnik

Prevod reči: gum

Smer prevoda: engleski > srpski

gum [ imenica {anatomija} ]
Generiši izgovor

In mammals, the soft tissues surrounding the base of the teeth. Gums are liable to inflammation (gingivitis) or to infection by microbes from food deposits (periodontal disease).

desni [ N/A {anatomija} ]

Meso oko zuba, deo sluznice usne duplje. One oblažu alveolarne nastavke gornje i donje vilice, srastajući čvrsto sa pokosnicom nastavaka. Osim toga, desni pokrivaju delove zubnih korenova koji strče van zubnih jamica (alveola).
Sluznica desni je deblja i čvršća od ostale sluznice usne duplje. Slobodna ivica je nazupčena i pokazuje naizmenično poređane kratke lukove i zupce.

gum [ imenica ]
Generiši izgovor

Any of various substances (soluble in water) that exude from certain plants; they are gelatinous when moist but harden on drying.

guma [ ženski rod ]

Biljna materija koja u vodi postaje sluzasta i lepljiva, ima je u biljnim sokovima i ćelijičnim tkivima; upotrebljava se u čvrstom i elastičnom stanju za brisanje hartije, a u tečnom za lepljenje; med. naročita vrsta granulacionog tkiva izazvanog spirohetama sifilisa, javlja se u obliku sitnih čvorića ili čvorova u veličini kokošijeg jajeta, sifilitični izraštaj, sifilom.

lastiš [ muški rod ]

Veoma elastična tkanina izrađena od gume i raznih tekstilnih žica; upotrebljava se za izradu podvezica, midera, uprta za držanje čakšira i dr.

lepak [ muški rod ]

Lepilo.

gum [ glagol ]
Generiši izgovor

To exude or from gum; of certain trees.

lepiti [ glagol ]Moji prevodi