fantan | englesko - srpski prevod

fantan

imenicakarte za igru

Sinonimi:

A Chinese gambling game; a random number of counters are placed under a bowl and one gambles on how many will be left (0 or 1 or 2 or 3) modulo 4. fan-tan
(Chinese) gambling game in which bets are laid on number of objects (as beans) remaining after a known number has been removed.
A card game in which one plays one's sevens and other cards in sequence in the same suit as the opponent's sevens; one wins if one is the first to use all one's cards; SYN. sevens, parliament, fan-tan

1. fan-tan

muški rodkarte za igru

Fan-tan je jedna od najstarijih kockarskih igara u kojoj nema elemenata veštine, već samo sreće. Gotovo ekskluzivno se igra u kockarnicama Dalekog istoka.
U Kini je veoma popularna, kao i u SAD među kineskim emigrantima, a posebno u ilegalnim kockarnicama u kineskim četvrtima evropskih gradova.
Fan-tan se još danonoćno, svaki dan u nedelji igra u kazinima Makaa, a opklade se kreću od 5 centi do 500 dolara.
Cilj igre je veoma jednostavan. Treba pogoditi da li će se poslednja hrpa perlica, dugmadi ili nekih drugih malih predmeta sastojati od jedan, dva, tri ili četiri komada, kada se prethodno sa cele gomile bude odvajalo po četiri.
Na stolu se icrta kvadrat ili se postavi parče metala kvadratnog oblika i stranice se obeleže sa 1,2,3 i 4. Bankar na sto stavi dve šake pomenutih malih predmeta i pokrije ih metalnom činijom (tan koi). Zatim se igrači klade na brojeve, stavljajući uloge na stranice kvadrata koje su obeležene odabranim brojem. (Igrači mogu da se klade i na uglove, na primer, između brojeva 2 i 3). Kada se polože svi ulozi, skida se činija i krupije tan kun malim bambusovim prutom sa gomile skida po četiri sve dok ne dođe do poslednje hrpice. Ukoliko ona sadrži četiri, pobeđuje onaj koji se kladio na broj 4, a ukoliko ostane 3 pobednik je osoba koja se kladila na broj 3 i tako redom.
Uobičajeno je da bankar od uloga zadržava proviziju od 5%, a pobednik dobija pet puta veću sumu od tako umanjenog uloga. Ovu igru ne treba mešati sa umešnom kartaškom igrom fan tan za tri do osam igrača koji koriste špil od pedeset dve karte.

Naši partneri

Škole stranih jezika | Sudski tumači/prevodioci