Xiphias | englesko - srpski prevod

Xiphias

imenicariba

Type genus of the Xiphiidae; Also called: genus Xiphias.
swordfish

1. sabljarka

ženski rodriba

Jedna od najbržih riba u okeanu, dostiže brzinu i do 80 km na sat. Na vrhu glave ima dugačak i oštar rog po kome je dobila ime.
Poznata je i kao marlin, pripada porodici ksifalida. Ima izduženo vretenasto telo, kojim dominira razvijena glava i donja vilica. Ono po čemu su ove ribe toliko poznate jeste ta vilica produžena u dug, pljosnat i oštar mač (sablju) čija dužina iznosi do jedne trećine ribe.
Koža je hrapava i gola, a trbušna strana je srebrnaste boje. Sabljarka je rasprostranjena u morima tropskom i severnog umerenog pojasa. Stanovnik je pučine i zovu je riba bez zemlje. Često se može zapaziti u Južnoafričkom zalivu, u Gani, u oblastima ekvatora, Meksičkog zaliva, Karipskih ostrva i u vodama na ivici Pacifika. Izvanredno je brza i dobar plivač, u proseku prelazi devet milja a čas, a kad naleti na jato riba zaleti se svom snagom na njih mašući svojim mačem i tako ubijene ribe proguta. To je veoma ratoborna riba i u nastupu besa nisu retki slučajevi da svoj mač ustremi u telo kita ili u trup broda, pri tome rizikujući da ga zauvek izgubi. Ulovljena nastoji da sabljom preseče strunu, pa borba sa njom, ponekad teškom do 500 kilograma, traje i do sat vremena, a na brod se uspe izvući tek svaka druga.

Naši partneri

Škole stranih jezika | Sudski tumači/prevodioci