vitamin | srpski leksikon;

vitamin

muški rod

Definicija:

Organsko jedinjenje koje reguliše biološke procese u živim bićima; vitamini su neophodni za održavanje života (nalaze se u manjim količinama u hrani, a dobijaju se i veštačkim putem); najviše vitamina ima u zelenim delovima biljaka, u svežim plodovima i semenju, svežem mesu, žumancetu od jaja, u melu i dr.; uzimanje hrane bez vitamina izaziva razne bolesti (skorbut, rahitis, beriberi, pelagra, itd).
O vitaminima je mnogo toga rečeno u poslednje dve hiljade godina, otkako su Egipćani otkrili da vitamin A leči slepilo. Razvoj medicine i nauke potvrdio je da se bez njih danas ne može. Oni štite od kardiovaskularnih bolesti, otklanjaju umor i napetost, povećavaju odbrambene snage organizma i poboljšavaju koncentraciju, a imaju i nimalo zanemarljiv učinak na usporavanje procesa starenja, kako na ćelijskom nivou, tako i na mentalnom. NJihova popularnost među ljudima u velikim gradovima dosegla je nivo opsesije - nije tajna da američke domaćice vitamine koriste kao dodatak jelima. Mnogi vitamini su predmet rasprava svetskih naučnika. Stara je istina da je najbolje uneti ih voćem i povrćem, jer u svom organskom obliku najbolje deluju, a pri tom su obogaćeni i mineralima i oligoelementima.
Kada je reč o vitamnskim preparatima koji mogu da se kupe u prodavnici, utvrđeno je da A, C, D, i E mogu i treba da se unose zajedno, jer udruženi postižu bolje efekte. Preporuka stručnjaka je da se izbegavaju multivitaminski preparati, jer su stvoreni u komercijalne svrhe, pa ako se već odlučujemo na uzimanje vitamina u sintetičkom obliku, trebalo bi da unosimo svaki vitamin posebno. (lat.)

Prevedi vitamin na:

engleski · francuski · nemački

Da li ste možda tražili neku od sledećih reči?

vatmen | vitamin A | vitamin E | vitamini | vitamin H

Reč dana

lens

imenica, botanika

mekler

muški rod, finansije

Ischim

imenica, geografija

cactus

muški rod, botanika

19.05.2022.